Тревожност и стрес - как да си помогна?

 
   
    Често се случва да изпитваме стрес под различна форма – препускащи мисли, изпотяване на ръцете или други части на тялото, внезапно сърцебиене, пресъхване на устата, треперене. Понякога ни се иска да кажем нещо, а вместо да успеем да формулираме изречение, имаме чувство, че главата направо се е изпразнила. А може би се е случвало и да се притеснявате, че ще блокирате още преди важното събитие да се е случило и от това се чувствате още по-зле.

      Истината е, че ако продължите да мислете, няма как да отпуснете тялото си и да се успокоите. Ако начините за справяне със стреса, които познавате, не работят, и се чудите как можете бързо да излезете от стресовата реакция, знайте, че има конкретни стъпки за отпускане на нервната система и за възвръщане на контрола върху тялото си. Ето шест действия, които можете да предприемете:

  • Изправете стойката си и отпуснете рамене надолу. 
  •  Направете няколко бавни продължителни издишвания. Ако имате възможност, позволете си да използвате и звук на издишване – продължително уууу, вууу, хмммм или какъвто друг изберете.
  •  Прегърнете се с ръце и се погалете от раменете до лактите около 20 пъти. Действието е изключително успокояващо. Ако сте в неподходяща среда, може просто енергично да потриете длани – има същия ефект.
  •  Ако ръцете ви са чисти, масажирайте брадичката и долната челюст, както и челото от носа към косата. Децата и животните обожават масажа на челото и можете да забележите колко бързо се отпускат.
  •  Поставете езика на върха на небцето и го дръжте там известно време.
  •  Пийте вода и я задръжте в устата или просто я изпълнете със слюнка – мисълта за сочен лимон може лесно да подпомогне процеса. Влажната уста сигнализира на ума, че сте отпуснати и в безопасност.

        Всички тези действия дават знак на тялото, че е в безопасност и спомагат да излезете от режима на оцеляване.

        Истината е, че в удобствата на света, в който живеем, причината за тази тревожност твърде рядко е реална заплаха за живота. Най-често стресът е продиктуван от две неща – картините, които пазим в главите си и думите, които си казваме. Не събитията причиняват стрес, а това как ги възприемаме.

        Ако сте любопитни да разберете какви образи и мисли ви спъват в изпълнението на нещата, на които държите и искате да ги трансформирате, моят съвет е да потърсите професионална терапевтична подкрепа.


Силата на интровертите

Сигурно сте забелязали, че сме различни това как получаваме енергия и как взаимодействаме със света около нас – има хора, които се оживяв...