5-те езика на любовта

 Често се случва много да обичаме хората около себе си, а те да не разбират това, дори напротив – да смятат точно обратното. Гари Чапмън открива, че това се случва, защото не успяваме да предадем обичта си по начина, по който човекът насреща е готов да я получи. В книгите си „Петте езика на любовта“ и „Петте езика на любовта при децата“ той очертава случаите, в които любовта понякога може да се загуби в превода, както и петте най-често срещани начина, по които хората изразяват и изпитват любов, които Чапман нарича „езици на любовта“.

На кратко Петте езика на любовта са:

1. Думи на утвърждение: Този език на любовта включва изразяване на любов чрез устни комплименти, думи на насърчение и признателност. Хората, които разбират този език обичат да чуват: „Обичам те!“,  „Гордея се с теб!“, „Изглеждаш прекрасно!“, „Истинско щастие е да прекарвам времето си с теб!“ и други. Тези утвърждения ги карат да се чувстват видяни и оценени.

2. Качествено време: Този език на любовта се фокусира върху прекарването на смислено и неразделено внимание с човека насреща, ангажирането в дейности заедно и воденето на дълбоки разговори.  Този език на любовта е свързан с това да отделите цялото си внимание на този специален човек, без разсейването на телевизора, другите екрани като телефон, таблет и изобщо каквато и да е друга външна намеса.

3. Получаване на подаръци: Този език на любовта включва даване и получаване на физически подаръци като символи на любов и внимателност.  Като тук не става въпрос за паричната стойност, а за символичния смисъл на предмета. Хората с този стил разпознават и ценят процеса на даряване: внимателното обмисляне, съзнателният избор на обекта, който да представлява връзката, и емоционалните ползи от получаването на подаръка.

4. Правенето на услуги: Този език на любовта включва извършване на действия и услуги, които обичаните от вас хора ценят, за да улесните живота им, като например, носене на топла супа, когато не се чустват добре;  отмяна в домакинска работа, когато са имали натоварен ден или просто предлагане на помощ. За тези хора много по-ценно от думите е извършването на малки или по-големи действия, които ще направят живота им по-лесен или по-удобен.

5. Физическо докосване: Този любовен език се изразява чрез физическо докосване, като държане за ръце, прегръдки, целувки и други форми на физическа обич. Физическата интимност и докосването могат да бъдат невероятно утвърждаващи и да служат като мощен емоционален свързващ елемент за хората с този език на любовта. По този начин хората едновременно усещат топлина и комфорт, и се чувстват оценени и обгрижени.


Силата на интровертите

Сигурно сте забелязали, че сме различни това как получаваме енергия и как взаимодействаме със света около нас – има хора, които се оживяв...