Паник атаки - симптоми, причини и превенция

           Какво е паник атака?

    Паническата атака е внезапен и силен страх, който предизвиква тежки физически реакции, когато няма реална опасност или видима причина. Тя обикновено продължава няколко минути, но може да се почувства като цяла вечност, защото Пристъпите на паника могат да бъдат много плашещи. Характеризира се с учестен пулс, задух, болка в гърдите, треперене, замаяност, изпотяване, горещи вълни или втрисане, чувство за или загуба на контрол, притеснение за предстояща гибел и усещане за откъсване от реалността. Паническите атаки могат да се появят неочаквано или да бъдат предизвикани от определени ситуации, като говорене пред публика или преживяване на травматично събитие. Те често са придружени от силно желание за бягство или избягване на отключващата ситуация.

        Симптоми на паник атаките

    Пристъпите на паника обикновено започват внезапно и без предупреждение, достигат пик в рамките на няколко минути и после отшумяват. Те могат да ви атакуват практически по всяко време - когато шофирате кола, в търговския център, когато спите дълбоко или по средата на бизнес среща. Може да имате един-два случайни пристъпи на паника или често появяващи се. Симптомите на паническите атаки могат да варират от човек на човек, но някои често срещани симптоми включват:

  • Усещане за предстояща гибел или голяма опасност. 
  •  Учестен пулс или сърцебиене.
  •  Болка или дискомфорт в гърдите. 
  •  Недостиг на въздух или чувство, че се задушавате. 
  •  Изпотяване или треперене. 
  •  Горещи вълни или втрисане.
  •  Чувство за замайване или прималяване. 
  •  Усещане за изтръпване или изтръпване на тялото. 
  •  Гадене или стомашен дискомфорт. 
  •  Чувство за откъсване от реалността или усещане за нереалност. 
  •  Страх от загуба на контрол или полудяване. 
  •  Страх от умиране. 

    Пристъпите на паника могат да се появят еднократно или да се повтарят и едно от най-лошите неща е силният страх, че ще имате още една.


        Диагностициране

    Паническите атаки, макар и силно неудобни, не са опасни. Въпреки това е важно да се изключат всички основни медицински състояния, които може да причиняват подобни симптоми като сърдечни или респираторни проблеми. Затова ако имате симптоми на паник атака, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро.


        Причини

    Паническите атаки могат да бъдат причинени от различни фактори, включително:
  •  Генетични фактори: Възможно е да има генетично предразположение към развитие на панически атаки. 
  •  Тревожни разстройства: Паническите атаки обикновено се свързват с тревожни разстройства като паническо разстройство, генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно разстройство и специфични фобии.
  •  Травматични преживявания: Минали травматични събития, като злоупотреба, инциденти или свидетелство на травматично събитие, могат да предизвикат пристъпи на паника. 
  •  Големи житейски преходи или стрес: Значимите житейски промени, като преместване, смяна на работа, развод или финансови затруднения, могат да увеличат вероятността от пристъпи на паника. 
  •  Медицински състояния: Някои медицински състояния, като нарушения на щитовидната жлеза, сърдечни заболявания или респираторни проблеми, могат да допринесат за появата на пристъпи на паника. 
  •  Лекарства: Някои лекарства, включително стимуланти или определени антидепресанти, могат да предизвикат пристъпи на паника като страничен ефект.

    Пристъпите на паника могат да варират по тежест и честота за всеки индивид и причините могат да се различават от човек на човек. Препоръчва се да се консултирате със специалист за правилна диагноза и план за лечение.


        Рискови фактори

    Има няколко рискови фактора, които могат да увеличат вероятността от преживяване на панически атаки:

  •   Фамилна анамнеза: Наличието на член на семейството с анамнеза за паническо разстройство или други разстройства, свързани с тревожност, може да увеличи риска. 
  •  Генетика: Някои проучвания предполагат, че някои гени могат да бъдат свързани с повишена чувствителност към пристъпи на паника. 
  •  Дисбаланс на невротрансмитерите: Дисбалансите в мозъчните химикали, като серотонин и норепинефрин, могат да допринесат за развитието на пристъпи на паника. 
  •  Основни житейски стресори: Преживяването на травматично събитие, големи промени в живота или хроничен стрес могат да предизвикат пристъпи на паника. Хората, които са преживели насилие в миналото, могат да имат по-висок риск от развитие на паническо разстройство.
  •  Злоупотреба с вещества: Употребата на наркотици или алкохол може да увеличи риска от пристъпи на паника. 
  •  Хронични медицински състояния: Някои медицински състояния, като сърдечни заболявания, респираторни нарушения и проблеми с щитовидната жлеза, могат да увеличат вероятността от пристъпи на паника. 
  •  Личностни черти: Някои личностни черти, като например склонност към прекомерно безпокойство, могат да увеличат риска от пристъпи на паника. 

    Имайте предвид, че наличието на един или повече рискови фактори не означава непременно, че човек ще получи пристъпи на паника, но може да увеличи вероятността.


        Превенция

    Ето няколко начина за справяне с пристъпите на паника: 

  • Упражнения за дълбоко дишане: Практикувайте бавни, дълбоки вдишвания през носа и издишвания през устата. Това може да ви помогне да успокоите тялото и ума си по време на пристъп на паника. 
  •  Техники за релаксация: Опитайте прогресивна мускулна релаксация, при която напрягате и след това отпускате всяка мускулна група в тялото си. Това може да помогне за намаляване на мускулното напрежение и да насърчи релаксацията. 
  •  Система за поддръжка: Свържете се с приятели, семейство или групи за подкрепа, които могат да осигурят разбиране и емоционална подкрепа по време на панически атаки.
  •  Намаляване на избягването: Постепенно се излагайте на ситуации или задействания, които причиняват панически атаки, в компанията на подкрепящ човек. Това може да ви помогне да намалите чувствителността си към предизвикващите безпокойство стимули с течение на времето.

        Паник атаките през призмата на Гещалт терапията

    Гещалт терапията разглежда паническите атаки като проява на неразрешени емоционални конфликти и недовършена работа, които създават смущения в преживяванията на индивида в настоящия момент. Пристъпите на паника се явяват като начин човекът да избегне или да се откаже от неудобни чувства и усещания. В гещалт терапията терапевтът има за цел да помогне на клиента да осъзнае своето преживяване и да изследва основните емоции, мисли и телесни усещания, свързани с тях. Фокусът е върху подпомагането на човека да изпита напълно и обработи тези усещания, вместо да се опитва да ги контролира или потисне. Терапевтът може да насърчи клиента да опише паническата атака в сегашно време, като обръща внимание на телесните усещания и емоции, които възникват. Като насочва вниманието на човека към неговото непосредствено преживяване, терапевтът му помага да осъзнае по-добре как техните панически атаки са свързани с неговите неразрешени емоции или минали травматични преживявания. Тъй като гещалт терапията подчертава и значението на поемането на отговорност за своите емоции и действия, терапевтът може да насърчи клиента си да разпознае ролята си в създаването и поддържането на своите панически атаки, като му помогне да идентифицира моделите, които допринасят за паническите епизоди. Като цяло, целта на гещалт терапията във връзка с паническите атаки е да улесни интегрирането на минали преживявания и неразрешени емоции, което позволява на индивида да придобие по-добро разбиране за себе си и да развие по-здравословни стратегии за справяне за управление на своята тревожност.


Силата на интровертите

Сигурно сте забелязали, че сме различни това как получаваме енергия и как взаимодействаме със света около нас – има хора, които се оживяв...