ЩАСТИЕТО НЕ Е ДЕСТИНАЦИЯ, ТО Е СЪСТОЯНИЕ, В КОЕТО СМЕ ПО ЦЕЛИЯ ПЪТ



„Щастието не може да бъде достигнато, притежавано, спечелено, носено или консумирано. Щастието е духовното преживяване да живееш всяка минута с любов, благодат и благодарност.“  

Денис Уейтли

 
         Сигурно на всеки се е случвало да изпитва неудовлетворение или да загуби смисъл и да му се иска да се чувства по-щастлив. И в момента, в който поставим щастието си като крайна цел, то като че ли напълно ни се изплъзва изцяло – става далечно и недостижимо. Щастието всъщност не е нещо, към което да се стремим, то е комплексно чувство, дълбоко лично и субективно преживяване, което се описва като състояние на благополучие, удовлетворение или радост. И въпреки че няма универсално решение и всеки път е индивидуален и уникален има няколко основни принципи, които, бидейки следвани, поддържат човек в това състояние. 

Най-съществените от тях съм нарекла, 5те основни сили – ето кои са те:

  • Силата на връзките. Заобиколете се с хора, които обичате и харесвате и съответно те изпитват същото към вас. Възможността да се изразявате свободно и открито, както и да бъдете чути, разбрани и оценени, дава голяма лекота и чувство на принадлежност. Освен това времето, прекарано в смях и радост е наистина безценно.

         След провеждане на най-продължителното изследване на щастието - Харвардско изследване на развитието на възрастните, продължило 78 години, изследователят и психиатър Робърт Уолдингер стига до заключението: „Добрите взаимоотношения ни правят по-щастливи и по-здрави, а самотата убива.“  Интересно, че не богатството или добрият външен вид, нито пък славата или животът на място с топло време не оказва влияние на преживяването чувство на щастие за изследваните хора. Най-важното, което посочват те, е силата на социалните им връзки.

  • Силата на предназначението. Правете това, което обичате, дори и когато изглежда предизвикателно. Често се случва да забравим, че в процеса на живота си непрестанно израстваме и е съвсем нормално интересите и копнежите ни да се променят. Затова е нучно постоянно да актуализираме какво искаме във всички сфери на живота си и какви действия е нужно да предприемем, за да постигаме мечтите си. Интересно, че подобно на съмнението в себе си, страхът обикновено ни насочва към действието, което трябва да направим. Колкото повече се страхуваме от конкретно начинание, толкова по-сигурни можем да бъдем, че това начинание е важно за нас и за растежа на нашата душа.
  • Силата на избора. Поддържайте позитивен оптимизъм. И под това нямам предвид да се стараете да търсите само приятните емоции, а да прегърнете и тези, които намирате за неприятни, да разберете природата им и нуждата да присъстват, вместо да ги оставяте да ви завладяват. Вие избирате посоката – дали ще гледате на дадено събитие като непреодолимо препятствие или на вълнуващо предизвикателство, зависи изцяло от вас. Не забравяйте и да сте благодарни за нещата, които ви карат да изпитвате наслада и благодат!
  • Силата на повторението. Всяка способност се развива с повторение. Избирайте съзнателно в каква посока насочвате вниманието си и времето си и си създайте нужните ви навици и ритуали. Вашият живот е продукт на вашите избори и решения. От ежедневните ви действия и мисли зависи какви умения ще развивате, какви връзки ще изградите и какъв характер ще имате.
  • Силата на дисциплината. Отделяйте време за съзнателна грижа за тялото си и връзка с природата. Правилното движение,  хранене и пребивавенето в природна среда са предпоставки за по-енергичен,  дълъг и пълноценен живот. Телата ни и природната среда са физическия носител на съзнанието и от тяхното благосъстояние зависи и не само физическото ни оцеляване, но и качеството ни на живот.

        Надявам се, че тези съвети са ви помогнали да добиете повече яснота за силата, която е в ръцете ви. 


        Ако искате да научите повече как да използвате силата си или просто се нуждаете от консултация, не се притеснявайте на ме потърсите на посочените контакти. 


        Благодаря ви за доверието!

 

        С много обич,

                            Ивилина Зафирова

Силата на интровертите

Сигурно сте забелязали, че сме различни това как получаваме енергия и как взаимодействаме със света около нас – има хора, които се оживяв...