Въпроси и отговори

Какво представлява срещата с гещалт терапевт?

Гещалт терапията е терапия, фокусирана върху процеса тук и сега. Терапевтът осигурява безоценъчно подкрепящо пространство, в което клиентът да е свободен да изследва себе си и да експериментира. Всяка среща е уникална, а експериментите, които се зараждат се базират на конкретното преживяване на непосредствения контакт. Благодарение на взаимодействието между терапевт и клиент, клиентът се освобождава от блокажите и недовършените дела, които могат да намалят удоволствието, удовлетворението и растежа; получава по-голяма яснота за себе си, за усещанията, чувствата, мислите и действията си; и има възможност да експериментира с нови начини на възприятие и взаимодействие. Като резултат клиентът се чувства по-пълноценен и творчески жив, по-цялостен и се реализира по-пълноценно.

Техниките в гещалт терапията често са свързани с използването на метафора, визуализации, изобразително и приложно изкуство, работа с тялото, танц, експресивен театър, констелации и други.

В процеса на работа ще станете по-наблюдателни към това, което присъства и това, което липсва. Ще бъдете по-осъзнати за нездравословните вярвания, към които се придържате и ще се научите да се освобождавате от тях. Ще опознаете своите граници и ще ги отстоявате с лекота. Ще се съумеете да се доверявате на сетивата, усещанията и чувствата си, и да сте автентични в общуването. Ще намирате сила да се доверите на мечтите си и да разгърнете творческия си потенциал.



 

Какво е Гещалт игрова терапия?


Гещалт игрова терапия е гещалт терапия, предназначена за деца и тийнейджъри, при която в безопасно пространство посредством различни вербални и невербални техники и благодарение на терапевтичните взаимоотношения, те опознават себе си, своите мисли, чувства и емоции, научават се да ги изразяват по здравословен начин и да поддържат взаимоотношения, изградени върху взаимно доверие и уважение. Като резултат от гещалт игровата терапия децата стават по-устойчиви на стрес и се освобождават от редица форми на опозиционно поведение, дефицит на внимание, нощно напикаване, тревожност и страх, самоизолация, зависимости, заболявания с психо-соматични симптоми и други.

Техниките, които аз използвам са игра с пясък, куклени спектакли, рисуване, колаж, моделиране, фантазиране, разказване на истории, различни игри с емоции, правене на музика, танц, упражнения за създаване на сензорни контакти и други.


 

Какво представлява метода семейни констелации?


Семейните констелации са ефикасен и дълбинен метод, посредством който се разкрива скритият произход на нашите болести, неуспехи, конфликти и други форми на страдание. Благодарение на него, човек може да се освободи от подсъзнателните си погрешни вярвания и слепи лоялности към родовата си система. Това увеличава потока на любовта в семейната система. Освобождават се заплитания, неосъзнати привързаности, а отхвърлените елементи отново намират своето място в системата, за да може клиентът да бъде по-здрав и щастлив, да създава своя собствена опитност и да гради своя живот в съзвучие със себе си и заобикалящия го свят.





Кога е добре да посетя психолог или терапевт?


Ако сте изправени пред сериозно изпитание, което изцяло ви е разклатило; ако изпитвате временно затруднение, невъзможност да направите избор или понижена мотивация, ако имате проблеми във взаимоотношенията с близките си хора, психологът / терапевтът ще Ви помогнат да придобиете по-голяма яснота, да възстановите равновесието си и да намерите решение на проблемната ситуация.

Когато Вие или децата Ви се чувствате емоционално изтощени, депресирани, тревожни, ще получите подкрепа, разбиране и помощ в процеса на справяне с проблема и разгръщане на потенциала си.



Как да открия най-добрия за мен терапевт?


Въпросът е не просто да откриете най-добрият терапевт по принцип, а най-добрия за Вас терапевт, защото не всеки терапевт е подходящ за всеки.
Нужно е да разчитате на собствената си интуиция.

Запитайте се как си представяте терапията и какво очаквате от процеса и начина на работа. Предварително проучете дали терапевтът, на който сте се спрели, има опит в сферата, която Ви вълнува; дали Ви допада терапията, в която се е специализирал и дали ви харесва начина, по който Ви поднася информацията за себе си. В предварителен разговор по телефона с терапевта можете да добиете по-добра представа за това.

При първата среща наблюдавайте дали контактът помежду ви се създава с лекота или полагате усилия, за да поддържате връзката. Преценете дали се чувствате спокойни в компанията му или напротив - несигурни и напрегнати. Ако не харесвате терапевта си, няма как да му се доверите да Ви подкрепи, независимо колко добър професионалист е.

В процеса на работа проверявайте дали имате чувството, че сте чути и разбрани и дали терапията Ви помага. Ако сте с усещането, че си губите времето, не се колебайте да прекъснете терапията си и да потърсите друг професионалист.
Какво е нужно да зная преди среща с психолог или терапевт?

Първата среща с терапевт обикновено е предизвикателство. Човек често си мисли, че трябва наистина да е в сериозна криза, за да се обърне към професионална подкрепа. Всъщност във всеки етап от живота си можем да потърсим професионалист, който да ни води в процеса на изправяне пред вътрешните си предизвикателства и търсене на решение на проблемите си. Това е контакт, при който човек искрено и открито се изправя пред себе си, за да открие своята вътрешна сила и потенциал.

При първа среща обаче човек не знае какво точно да очаква. За се чувствате по-сигурни преди да се обърнете към някого, е добре да знаете предварително следното:

  • Има различни терапии и различни методи на работа – психоаналитична терапия, когнитивно поведенческа терапия, хуманистична терапия, гещалт терапия, фамилна терапия, арт-терапия, психодрама, позитивна терапия и други, като всяка покрива различни нужди на клиентите си. Дайте си нужното време, за да сте сигурни какво точно търсите.
  • Всеки терапевт има различна гледна точка, която не е нужно да следвате. Важно е в процеса на работа Вие да откриете своята. Все пак, за да се чувствате спокойни с избрания от Вас терапевт, проверете дали има нужната квалификация и опит в сферата, която Ви вълнува. 
  • Възможно е първият човек, на който попаднете да не е най-подходящия за Вас. Не се притеснявайте да потърсите и друг професионалист, преди да сте сигурни, че искате да се доверите на някого.
  • Терапията може да има най-различна продължителност в зависимост от естеството на проблема, от темпото на работа, задълбочеността и специфичните нужди на всеки клиент. Ако в процеса на работа усетите, че нещо не върви, не се притеснявайте да обсъдите проблема с терапевта си. Изследването на проблема е част от терапевтичния процес.
  • Терапевтите нямат всички отговори. Необходимо е Вие да си свършите Вашата част от ангажимента и да откриете своите. Етично е обаче, когато терапевтът няма необходимата компетенция в дадена сфера или сложността на проблема е отвъд възможностите му, да пренасочи клиента към друг специалист. Можете постоянно да задавате въпроси за това какво се случва и как се случва, а също и да избирате дали да продължите в дадена посока или не. Винаги имате право да изкажете несъгласие и да откажете даден експеримент. Терапевтът трябва да уважи Вашата съпротива.
  • Очаквайте понякога да се чувствате некомфортно. Промяната не винаги е лесна. Не се тревожете, ако почувствате прилив на нежелани емоции по време на срещите. Приемането им е естествена част от процеса на израстване.
  • Важно е да знаете, че информацията, която предоставяте по време на сесиите е конфиденциална, т.е. поверителна и защитена. Доверието, откритостта и уважението в отношенията са необходими условия, за да постигнем желаните резултати от работата ни заедно. Единствените случаи, в които сме длъжни да прекратим конфиденциалността е когато клиентът споделя информация, в която съществува заплаха за здравето и живота на клиента или на трети лица. В такава ситуация, клиентът ще бъде уведомен за нуждата конфиденциалността да бъде прекратена.
Знайте, че не е нужно да отивате на сесия с важна тема за дискутиране. Понякога е по-продуктивно да се работи върху това, което непосредствено се проявява, без да имаме конкретна предварителна насока.


Каква е продължителността на терапията?


Няма ограничение за честотата или продължителността на терапията. Тя може както да е една среща, така и да продължи с години в зависимост от естеството на проблема, от темпото на работа, задълбочеността и специфичните нужди на всеки клиент. Целта на терапията е клиентът да придобие автономност и да открие специфичните за него необходими инструменти да води щастлив, успешен и пълноценен живот. При успешна работа разреждаме сесиите съвсем естествено и приключваме връзката, когато клиентът усети, че повече не се нуждае от подкрепата на терапевта. 


Как протича първата среща?


Първата среща е опознавателна. Клиентът въвежда терапевта относно причината, поради която търси професионална подкрепа. Информацията е конфиденциална и е нужна само, за да разбере максимално добре естеството на тази причина, за да могат съвместно да изградят ефективна стратегия, подходяща за личността му, за целите и потребностите му.

В рамките на тази среща клиентът изгражда представа за терапевта, начина му на работа и дали е подходящия специалист за него, тъй като за успешния терапевтичен процес е нужно да се изгради добра връзка, основана на доверие. Терапевтът също преценява дали задачата е рамките неговата компетенция и възможности или е нужно да пренасочи клиента към друг специалист.

В тази среща се определя и честотата и характера на сесиите, очакванията и начина на работа.
Ако сте родители или настойници и желаете да работим с Вашето дете, първата консултация ще бъде с Вас, за да споделите Вашите притеснения, гледна точка и важни моменти от живота на детето Ви, които ще бъдат полезни за по-нататъшната работа с него.



Кога е ефективна терапията?


Човек може да се обърне към терапевт / психолог във всеки момент от живота си, когато изпита нужда от подкрепа или желае да води по-пълноценен живот. Терапевтът предлага безопасно пространство, където клиентите получават подкрепа при изразяването на техните чувства и експериментиране на различни форми взаимодействие със заобикалящата ги среда; при създаване на взаимоотношения, изградени върху доверие и уважение. По-сериозните предизвикателства, при които можем да сме от полза на Вас и Вашето дете са:
• Депресия;
• Ниско самочувствие;
• Затруднено приспособяване към социалните ситуации;
• Чести кошмари и трудности със съня;
• Внезапно намаление на оценките в училище;
• Непрекъсната тревога и безпокойство;
• Оттегляне от дейностите, които обикновено доставят удоволствие;
• Неоправдана агресия;
• Зависимости;
• Изразяване на мисли за самоубийство;
• Говорейки за гласове, които чуват в главата си;
• Социална изолация и желание да бъде само;
• Трудности с поставянето на граници;
• Повишени физически оплаквания въпреки обявеното нормално здравословно състояние от личния лекар;
• Посттравматичен стрес;
• Развод или раздяла на родители;
• Смърт на любим човек или домашен любимец;
• Преместване на семейството или детето;
• Сексуално, физическо или емоционално насилие;
• Злоупотреба с храни, вещества или пристрастяване в семейството и др.



Кога и какви резултати мога да очаквам?


В гещалт терапията осъзнатостта се смята за основен механизъм на промяна. Когато клиентът е напълно съзнателен за собствената си опитност, промяната се случва спонтанно. В това отношение терапията е непредсказуема – терапевтът и клиентът се доверяват на моментното преживяване и в процеса клиентът се учи как да се приема и да се цени. По време на терапията клиентът се свързва отново с онези части от себе си, които са били откъснати; поема отговорност за цялата своя опитност и себе си в цялост; развива умения, които ще му позволят да е наясно с нуждите си и да ги удовлетворява, без да нарушава правата на другите, а също и да получава и да дава подкрепа.

Силата на интровертите

Сигурно сте забелязали, че сме различни това как получаваме енергия и как взаимодействаме със света около нас – има хора, които се оживяв...