Силата на ДИШАНЕТО


Дишането е използвано в много от древните традиции и продължава да е неотменна част в множество практики и сега, независимо дали става въпрос за медитации, йога, източни бойни изкуства, за будизъм или за психотерапия. Дъхът е моста между ума и тялото. Когато насочваме вниманието си към дишането си, ние успокояваме ума и допълваме енергия в тялото.
Като се замислите, можем да изкараме дни без да се храним, но само минути без да дишаме.

Дъхът е чудо. Първото действие, когато се раждаме, е да вдишаме. И последното действие, когато умираме, е да издишаме.




 От научна перспектива

Кислородът, приет при вдишване, е от съществено значение за производството на енергия и функционирането на имунните клетки. Издишването помага за отстраняването на отпадъците и токсините от тялото. Дълбокото и контролирано дишане активира парасимпатиковата нервна система, което насърчава релаксацията и намалява стреса. 

Дъхът ни активира жизнената енергия – вдишваме, за да се заредим с живот, и издишваме, за да освободим старото и ненужното от тялото. Този процес опреснява системата ни във всеки един момент. И заедно с въглеродния двуокис, издишваме застояли емоции и мисли и с всеки нов дъх поемаме нови възможности. Ако не можете да вдишате изцяло, психологически се отказвате от нови преживявания, приключения и творчество. Ако не успявате да издишате изцяло, сте се вкопчили в миналото и сте потънали в стари емоции и наранявания и болки. Да дишаш е да бъдеш жив. Да дишаш по-дълбоко е да се гмурнеш в живота по-цялостно.

Погледнато от научна гледна точка – някой от заболяванията като рака, например, са анаеробни, т.е. развиват се при ниски нива на кислород. Недостигът на въздух и сърдечните заболявания също са пряко свързани – сърцето изпада в спазъм, когато е лишено от кислород. Изследвания показват, че има висока корелация между проблеми с кръвното налягане и лошо дишане.

Дишането е и ключ към добрия сън и чувството на бодрост при събуждане. Дишането предоставя 99% от енергията ни – без него, нищо в тялото не работи. Принципно всяко здравословно състояние и човешка дейност могат да бъдат подобрени с бавно дълбоко дишане. 

Като оптимизираме дъха си и създадем правилния вътрешен енергиен баланс, се случват физиологични промени и се балансира нервната система.

Дишане и емоции

Дишането е отражение на енергийното състояние и най-вече на емоционалното състояние. Ако наблюдавате дишането, ще забележите, че емоционалните състояния са свързани с различни модели на дишане. 

Например когато някой е тъжен, диша бавно и плитко, задържа дъха си и не иска да издиша, да се отпусне. Освобождаването идва често с въздишка – с усилие. Това е така, защото когато сме тъжни най-често не искаме да се разделим с някое взаимоотношение, някаква вещ, определени обстоятелства... и това се отразява на дъха.

Когато човек е гневен, диша повърхностно и бързо. Той ще има резки и силни издишвания, но ще му е много трудно да вдиша дълбоко. Гневът обикновено е израз на неприемане – на неприемане на нечие действие или нужда от действие, нечия друга перспектива, дори може и да е неприемане на живота.

Когато човек изпитва страх или безпокойство, прави бързи и плитки вдишвания. Страхът може също да накара човек да задържи дъха си или да диша неравномерно и хаотично. Свързва се със загуба на усещането на безопасност и нежелание за взаимодействие със заобикалящия свят.
Когато човек е радостен, диша дълбоко и стабилно, с по-дълги вдишвания и издишвания. Дишането е спокойно и пълно, с усещане за лекота и удовлетворение. 

Красотата е в това, че можем да променяме емоциите си като променяме дишането си. Така че когато си поемете бавно и продължително въздух и издишате още по-продължително, казвате на телата си да се балансират или да са в радост или вътрешен мир.

Изпробвайте нещо още сега:

Поставете си ръцете на корема, бавно вдишвайте през носа, изпълнете корема с въздух, оставете го да се разшири и бавно издишвайте през носа или устата, докато коремът отново се връща към гръбнака. Издишването през носа култивира и запазва енергията, а през устата я освобождава. Продължавайте да вдишвате и се разширявате, да издишвате и да усещате прибирането и гравитацията, докато усетите тялото си спокойно и същевременно енергично, готово за следващото, което предстои в деня.

Това дълбоко коремно дишане енергизира тялото. Изтегляйки вниманието от ума към корема, човек се чувства центриран и балансиран. Освен това коремното дишане масажира вътрешните органи и спомага храносмилането.

СЪНЯТ - какво трябва да знаете за влеянието му върху здравето

В практиката си забелязвам, че все по-често клиенти се оплакват, че не спят добре и не намират причина за това. Сънят, предполагам знаете,...