БЪРНАУТ - Как да го забележите и да го предотвратите



Изображение Gerd Altmann от Pixabay
    Чувствате се физическо и емоционално изтощени, безполезни и празни?  Поставяте ли често под въпрос стойността на работата си? Заставяте ли се насила да започнете да работите и липсва ли ви енергия да работите добре? Изпитвате ли липса на удовлетворение от свършеното? Губите ли лесно търпение с клиенти, колеги, работодатели или членове на семейството? 
    Ако ви е трудно да започнете деня си вдъхновени и ентусиазирани да следвате мечтите и целите си, ако през дена забравяте за тях и се отказвате да ги следвате, ще е полезно да научите повече за състоянието Burnout.

    Какво е бърнаут?

    Бърнаут (или прегаряне) е състояние на хронично физическо и емоционално изтощение, което може да е резултат от продължителни периоди на стрес, особено на работното място. Често се случва, когато хората се чувстват претоварени, изтощени и неспособни да отговорят на изискванията на работата или личния си живот. Прегарянето може да доведе до намалена производителност, намалена мотивация, повишен негативизъм и влошаване на общото благосъстояние. Може също да има значително въздействие върху физическото здраве, психическото здраве и взаимоотношенията. 


        Симптоми

 
    Бърнаутът не се признава като медицинско състояние от Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5). Въпреки това причините и симптомите му се различават от други състояния като депресията и тревожността и има нужда от различен подход при работа с него. Симптомите на прегаряне могат да варират от човек на човек, но някои общи признаци и симптоми включват:

  • Физическо и емоционално изтощение, липса на енергия и чувство на умора дори след добър сън. 
  •  Липса на мотивация; загуба на интерес или удоволствие от работата или други дейности, които преди са носили удовлетворение. 
  •  Развиване на негативен и песимистичен поглед към работата, чувство на откъснатост и неудовлетвореност. 
  •  Намалена производителност - трудност при концентриране, изпълняване на задачи или спазване на крайни срокове. 
  •  Емоционална нестабилност - промени в настроението, раздразнителност и избухливост. 
  •  Затруднения с паметта, вниманието и вземането на решения. 
  •  Чести главоболия, стомашни болки, мускулно напрежение или други физически оплаквания. 
  •  Отдръпване от отговорности като работа или социални дейности, изолиране от колеги, приятели и семейство. 
  •  Намалено удовлетворение и чувство за постижение и изпитване на чувство за провал. 
  •  Безсъние или затруднения със съня при заспиване, запазване на съня или неспокоен сън.

    Важно е да се отбележи, че понякога изпитването на един или два от тези симптоми не означава непременно бърнаут. Въпреки това, ако тези симптоми продължават и значително пречат на ежедневния живот и функциониране, трябва да им се обърне внимание. 

 

         Причини

   Има различни причини за прегарянето. Те включват някои стресови фактори и личностни черти като:

  •  Липса на контрол и автономия. Липсата на влияние върху начина, по който вършите работата си, като графика, задачите или натоварването, може да доведе до прегаряне на работата. Липсата на това, от което се нуждаете, за да вършите работата си, също може да доведе до прегаряне. Липса на яснота какво се очаква от вас. Ако не сте сигурни какво искат вашият шеф, клиент или колега от вас, едва ли ще се чувствате така, сякаш вършите добре работата.
  •  Конфликти с другите. Може би работите с хора, които не умеят да уважават личните граници; или чувствате, че околните са настроени против вас; или са твърде ангажирани с дейността ви. Подобни конфликти могат да увеличат работния стрес и да се чувствате неуверени и несигурни в това, което правите.
  •  Липса на подкрепа. Ако се чувствате сами на работа и в личния си живот, може да се почувствате по-стресирани.
  •  Твърде много или твърде малко за правене. Може би работата ви е скучна; или е толкова натоварено, че не можете да се справите с изискванията. В тези ситуации се нуждаете от много енергия, за да останете концентрирани. Това може да доведе до умора и прегаряне.
  •  Проблеми с баланса между работата и личния живот. Може би работата ви отнема толкова много време и енергия, че не ви остава нищо за семейството и приятелите. Тази липса на баланс може да доведе до бърнаут.
     Разбирането на работната среда и нейното въздействие върху човек е от решаващо значение за диагностицирането на бърнаут. 


        Лечение

    Лечението на прегарянето обикновено включва комбинация от практики за самопомощ, промени в начина на живот и професионална помощ. Някои често срещани лечения включват: 

  • Участие в дейности, които насърчават релаксация, намаляване на стреса и лично благополучие. Това може да включва редовни упражнения, практикуване на внимание или медитация, достатъчно сън и поддържане на здравословна диета.
  •  Определяне на граници: Да се научите да установявате и налагате здравословни граници между работата и личния живот и да казвате „не“ на прекомерните работни изисквания или ангажименти.
  •  Приоритизиране на задачите, делегиране на отговорности и изучаване на ефективни техники за управление на времето за намаляване на стреса и претоварването.
  •  Редовни почивки от работа или други отговорности, за да презаредите. 
  •  Правене на дългосрочни промени за намаляване на стреса и подобряване на цялостното благосъстояние, като практикуване на по-добър баланс между професионалния и личния живот, намиране на хобита или дейности, които носят радост и поддържат здравословен начин на живот.
  •  Обръщане към приятели, семейство или групи за подкрепа, за да споделите опит, да потърсите съвет и да получите емоционална подкрепа.
  •  Консултиране със специалист психолог или терапевт, който може да осигури терапия или консултации за справяне със симптомите на бърнаут. 
 
        Бърнаутът през призмата на Гещалт терапията
 
    Гледната точка на гещалт терапията към прегарянето подчертава значението на разбирането на човека като цяло - взема се предвид, че прегарянето не е само резултат от външни стресови фактори, но и вътрешен процес, при който нуждите, ценностите и желанията на човека не се удовлетворяват. Според гещалт терапията прегарянето възниква, когато липсва баланс между нуждите на човека и тяхната среда. Този дисбаланс може да доведе до чувство на неудовлетвореност, изтощение и прекъсване на връзката. Терапията има за цел да помогне на хората да се свържат отново със себе си и със своята среда и да намерят начини да възвърнат баланса и удовлетворението в живота си. В гещалт терапията терапевтът насърчава клиентите да изследват своите преживявания, мисли и емоции, свързани с прегарянето. Чрез диалог, ролеви игри и други техники за преживяване, клиентите се подпомагат да придобият представа за своите модели на поведение, да идентифицират своите нужди и ценности и да открият начини за посрещане на тези нужди по здравословен и пълноценен начин. Гещалт терапията също така подчертава важността на за поемане на отговорност за собственото благополучие. Той насърчава хората да осъзнаят изборите, които правят, последствията от тези избори и как могат да направят различни избори, за да предотвратят или преодолеят прегарянето. Тази перспектива подчертава способността на индивида за самоосъзнаване, саморегулиране и грижа за себе си. Като цяло перспективата на гещалт терапията за прегаряне се фокусира върху холистичното разбиране на човека, изследване на основните причини за прегаряне и овластяване на индивидите да предприемат активни стъпки към самообслужване и баланс в живота си.


Силата на интровертите

Сигурно сте забелязали, че сме различни това как получаваме енергия и как взаимодействаме със света около нас – има хора, които се оживяв...